UKK – Usein kysytyt kysymykset
USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Tältä sivulta löydät yleisimmät kysymykset ja vastaukset.
AIHEALUEET
Flexit
Viessmann
Värmebaronen
Tulvari
Lindab
Flexit
K: Minkälainen lämmöntalteenotto Flexit ilmanvaihtokoneessa on?
V: Kaikissa Flexit ilmanvaihtokoneissa on pohjoisiin olosuhteisiin hyvin soveltuva energiatehokas pyöriväkennoinen lämmöntalteenotto.
K: Levittääkö pyöriväkennoinen lämmöntalteenotto talon sisäisiä hajuja huoneista toisiin?
V: Flexit ilmanvaihtokoneissa on kiinnitetty erityistä huomiota ilmanvaihtokoneen sisäiseen tiiveyteen sekä tulo- että poistoilman suodattaa ennen huoneeseen pääsyä huippulaadukas ePM1 55% (F7) suodatin.
K: Onko totta ettei Flexit ilmanvaihtokoneet tarvitse kondenssiviemäröintiä?
V: Kyllä! Flexit ilmanvaihtokoneet eivät tarvitse kondenssiviemäröintiä, joka säästää aikaa ja rahaa asennuskustannuksissa. Flexit ilmanvaihtokoneet haihduttavat kosteuden kesäolosuhteissa jäteilmaan ja talviolosuhteissa palauttavat hieman kosteussa sisäilmaan pitäen sen kosteustasapainon talviolosuhteisiin soveltuvana.
K: Miten Flexit Nordic sarjan ilmanvaihtokoneita ohjataan?
V: Flexit Nordic sarjan ilmanvaihtokoneita voi ohjata täysin ilmaiseksi Flexit GO puhelinsovelluksen kautta tai lisävarusteena ostettavan langallisen CI70 ohjainpaneelin tai langattoman CI78 ohjainpaneelin kautta. Flexit GO puhelinsovellusohjaus vaatii Flexit ilmanvaihtokoneelle asennettavan verkkokaapelin tai langattoman reitittimen.
K: Onko Flexit GO puhelinsovellus maksullinen?
V: Ei. Flexit GO puhelinsovellus on täysin ilmainen.
K: Pystyykö Flexit ilmanvaihtokoneella ohjaamaan ilmanvaihdon kautta toteutettua viilennystä?
V: Kyllä! Flexit ilmanvaihtokoneen Flexit GO puhelinsovelluksella pystyt ohjaamaan ilmanvaihdon kautta toteutettua viilennystä. Viilennyksen toteuttamista varten tarvitset kuitenkin erillisen viilennyksen lähteen, esimerkiksi lämpöpumppu, sekä kondenssitiiviksi eristetyn tuloilmakanaviston.
K: Onko Flexit uusi merkki ilmanvaihtomarkkinoilla? Soveltuuko se Suomen markkinoille?
V: Ei ole ja soveltuu. Flexit on norjalainen perheomistuksessa oleva ilmanvaihtoyhtiö, joka on perustettu jo vuonna 1974. Flexit on toiminut ilmanvaihdon parissa jo siis lähes 50 vuotta, ja koneet valmistetaan sen Ruotsin tehtailla. Flexitillä on noin 260 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 64 miljoonaa euroa.
K: Milloin ilmanvaihtokoneen suodatin tulisi vaihtaa?
V: Suodattimien vaihto riippuu suodattimien läpi kulkevan ilman pölypitoisuudesta, ja sillä on suuri merkitys laitteen toiminnalle. Suodattimien vaihto suoritetaan, kun suodattimenvaihdon merkkivalo palaa tai vähintään kerran vuodessa. Suositus on vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa ilmanvaihtokoneen suodattimet.
K: Miten vaihdan ilmanvaihtokoneen suodattimen?
V: Suodattimen vaihto tapahtuu seuraavalla tavalla:
- Ota kahvasta ja kiinni ja vedä suodatinkasetista.
- Laita kasettiin uusi suodatin ja ole varovainen ettet vaurioita suodatinta asennuksessa. Vaurioitunut suodatin vähentää laitteen tehoa ja ilman puhtautta.
- Vaihda toinen suodatin samalla tavalla.
Suodattimilla on rajoitettu elinikä ja siksi on tärkeää vaihtaa ne kun ne ovat likaisia. Näin sisäilma saadaan pysymään raikkaana.
Suodattimien vaihtoväli perustuu siihen kuinka saastunutta ilma lähialueilla on. Suodattimet pitää yleensä vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Sopivin aika on syksyllä siitepölyajan jälkeen. Alueella missä on likainen ilma, siitepölyä ja saasteita, suodattimet tulee vaihtaa niin syksyllä kuin keväälläkin.
Viessmann
K: Kuinka pitkä toimituaika on Viessmann lämpöpumpuissa?
V: Meiltä saat Viessmannin maalämpöpumput ja ilmavesilämpöpumput lyhyellä toimitusajalla. Arviolta toimitusaika on yleensä noin 1-4 viikkoa.
K: Tarvitseeko Viessmann lämpöpumppu rinnalleen puskurivaraajan?
V: Suosittelemme puskurivaraajaa eli ns. työsäiliötä Viessmann lämpöpumpulle, mikäli lämmönjako tapahtuu patteriverkostolla.
Puskurivaraajan sisältämä vesi laajentaa patteriverkoston vesitilavuutta huomattavasti, vähentäen lämpöpumpun käyntijaksoja ja mahdollistaa lämpöpumpun käydä kerralla pidempään. Tämä pidentää lämpöpumpun käyttöikää, vähentää sähkönkulutusta ja tasaa lämpötilanvaihteluita.
Viessmann ilmavesilämpöpumppu tarvitsee rinnalleen puskurivaraajan, jotta ulkoyksikön sulanapitoa varten tarvittavaa energiaa sisältävää lämmintä vettä on riittävästi saatavilla.
K: Miten Viessmann lämpöpumppuja tulee huoltaa?
V: Viessmann lämpöpumput ovat varsin huoltovapaita laitteistoja.
Ennen lämmityskautta ja lämmityskauden jälkeen on hyvä käydä teknisessä tilassa katsomassa, että Viessmann lämpöpumppu toimii moitteettomasti ja laitteen automatiikassa ei ole aktiivisia hälytyksiä.
Ennen lämmityskautta kannattaa katsoa, että maa- ja lämmityspiirissä on riittävästi painetta. Samalla kannattaa tarkistaa maa- ja lämmityspiirin mudanerotin, että se on roskista puhdas.
Mikäli lämpöpumpun käyttövesivaraajassa on suoja-anodi, tulee sen toiminta tarkistaa EN806 standardin mukaisesti 2 vuoden kulutta käyttöönotosta ja tämän jälkeen tarpeen mukaisesti.
K: Olen kuullut, että Viessmann automatiikka on monimutkainen, onko näin?
V: Ei ole. Viessmann lämpöpumpun automatiikan käyttö on erittäin yksinkertaista. Sekä lämpökäyrän että käyttöveden tuoton säätäminen tarpeen mukaan tapahtuu helposti ja kestää 1 minuutissa.
Viessmann lämpöpumpun automatiikan käyttöönotto ensiasennuksessa kestää noin 10 minuuttia.
Viessmann lämpöpumppujen automatiikka on sama maalämpö- tai ilmavesilämpölaitteesta riippumatta, joka mahdollistaa yhden automatiikan hallitsemisen myötä molempien lämpöpumppujen käytön.
Viessmann lämpöpumppujen automatiikka on todella laaja, ja mahdollistaa tarvitsee lämpöpumpun säätämisen mitä erilaisimmilla tavoilla mitä erilaisimmissa kohteissa.
K: Kuinka pitkä takuu Viessmann laiteilla on?
V: Viessmann lupaa viiden (5) vuoden takuun lämpöpumpuille 45 kW saakka sekä käyttövesivaraajille. Laite tulee rekisteröidä kolmen (3) kuukauden sisällä laitteen asennuspäivämäärästä. Takuu on voimassa vain rekisteröidyille laitteille. Voit rekisteröidä laitteen täältä.
Värmebaronen
K: Miksi valita sähkökattila perinteisen sähkövastuksen sijaan?
V: Sähkökattilaa voidaan ohjata ja säätää tarkemmin, kuin perinteisellä ON/OFF-menetelmällä toimivaa sähkövastusta. Kuormittaa vähemmän kiinteistön sähköjärjestelmää, käytettävää tehoa voidaan rajata tarpeen mukaan.
K: Miten sähkökattilan ohjaus toteutetaan?
V: Sähkökattilaa voidaan ohjata ulkoisella jänniteviestillä, potentiaalivapaalla kärkitiedolla antaa käyntilupa tai oman ulkolämpötila-anturin (lisävaruste) mittaustiedon perusteella.
K: Millainen valikoima sähkökattiloita löytyy?
V: Värmebaron-sähkökattiloita löytyy aina 13 kW:n tehosta 1500 kW:n tehoon saakka.
K: Mihin sähkökattila soveltuu käytettäväksi?
V: Sähkökattilaa voidaan käyttää kiinteistön tai prosessin päälämmönlähteenä, lisälämmönlähteenä tai varajärjestelmänä. Sähkökattiloita asennetaan usein lämpöpumppujärjestelmien rinnalle.
K: Onko sähkökattila kallis investointina?
V: Sähkökattilan etuna on selkeästi kustannustehokkuus suhteutettuna siitä saatavaan lämpötehoon.
Tulvari
K: Miksi valitsisin tehtaalla esivalmistetut ja -kasatun Tulvari lattia- tai seinäkeskukset kohteeseeni?
V: Yhdessä asiakkaidemme kanssa kehitettyjen lattia- tai seinämallisten LVI-keskusten avulla rivi- ja kerrostalojen lämmitys- ja käyttövesijärjestelmät voidaan tehdä nopeasti valmiiksi jo ennen valuja. Tuotteiden avulla säästät asennuksen yhteydessä merkittävän määrän turhaa työtä ja työmaakäyntejä. Lisäksi asunnon suunnittelussa vähennät LVI-laitteiden tilantarvetta.
K: Miksi valitsisin Tulvari alaslaskutelineet käyttövesijakotukkien ja huoneistovesimittareiden asennukseen rivi- tai kerrostalokohteessani?
V: Asennus nopeutuu, työmaan läpimenoaika nopeutuu. Me laskemme jakotukit ja vesimittarit puolestanne, projektinhallin ja logistiikka helpottuu. Esivalmisteltu paketti, tarvikehävikki vähenee. Asennus yhtenäistyy läpi työmaan, siisti lopputulos.
K: Miksi tarvitsisin Tulvari suoja-alustan lämpöpumpun alle, koska voin vain vaikka laatoittaa lattian?
V: Tulvari-alustat korvaavat lattiamateriaalin laitteiden alta. Tuotteiden avulla lopullisen lämmitysjärjestelmän voi asentaa käyttöön jopa ennen lattiavalua tai heti sen jälkeen. Lopputulos on heti siisti ja viimeistellyn näköinen. Samalla pääset kuivaamaan rakenteita ekologisesti lämpöpumpullasi jo rakennusvaiheessa!
K: Miksi tarvitsisin Tulvari suoja-alustan käyttövesijakotukkien alle, koska voin tehdä juurivalun?
V: Tulvari-suojakaukaloita käyttämällä nopeutat jakotukkien asennusta. Suojakaukalo asennetaan ennen lattiavalua, jolloin se toimii asennusjiginä ja käyttövesiputket asemoituvat juuri suunnitelman mukaisille paikoille. Samalla putken juuret tulevat vesitiiviiksi ja lattiapinnoitteen asentaminen kaukalon ympärille on helppoa.
Lindab
K: Onko Lindab Safe tuotteet sertifioituja?
V: Kyllä. Lindab Safe pyöreä kanavajärjestelmä kaksoiskumitiivisteillä on sertifioitu lujuuden ja tiiviyden puolesta Eurovent Certified performance ohjelman mukaisesti. Lindab kanavatuotteiden osalta voidaan käyttää Eurovent logo sertifioinnin takuuna. Lisäksi Lindab Safe kanavajärjestelmälle on haettu myös Eurofins-tuotesertifikaatti.
K: Millaisia tuotteita Lindabilla on?
V: Päätelaitteiden osalta Lindabilta löytyy kattava valikoima aina pientalojen tulo- ja poistoventtiileistä suurien kohteiden ilmanjakolaitteisiin saakka. Lindab tarjoaa myös suunnittelijoiden käyttöön LindQST-mitoitusohjelman päätelaitteiden valinnan tueksi.
K: Millaisiin ratkaisuihin Lindab tuotteet sopivat?
V: Lindab Safe kanavajärjestelmästä löytyy tuotteita niin perustason ilmanvaihtoasennuksista aina haastavien kohteiden erikoisratkaisuihin saakka.
K: Löytyyö Heatcolta Lindabin uutuus KVDPX-äänenvaimennin?
Kyllä. Heatco tarjoaa markkinoille Lindabin uudet KVDPX-suorakaidevaimentimet pyöreillä kanavalähdöillä. Äänenvaimentimet pitävät sisällään Acutec-äänenvaimennusmateriaalin.